Prihlásenie členov PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
návštevníkov: 181062
 
Aktuálne
 

Hrdinovia, ktorých nikto nevidí

Bratislava, 27. marca 2020 – Spotrebitelia už túto nedeľu nenakúpia. Na nariadenie krízového štábu zostanú zatvorené potraviny, drogérie, trafiky aj obchody s krmivom pre zvieratá. Doma však ani v tento deň nezostanú slovenskí pekári. Kým predajné prevádzky budú mať posledný deň v týždni priestor na sanitárne opatrenia a oddych zamestnancov, pekárenské pece budú zapnuté. „Legislatíva nám nariaďuje, kedy má byť do predajní dodané čerstvé pečivo. V prípade chleba maximálne do 24 hodín od upečenia, v prípade pečiva, ako sú napríklad rožky či kaizerky, do 12 hodín od upečenia. Z toho vyplýva, že v sobotu ráno pekári ešte pečú na rozvozy určené daný deň a v nedeľu idú opäť do práce, aby spotrebitelia našli na pultoch pečivo v pondelok ráno,“ uvádza Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

OECD v skratke_47. číslo

Dovoľujeme si Vám dať do pozornosti 47. číslo informačného „dvojmesačníka“ Stálej misie SR pri OECD v Paríži - OECD v skratke


Voda je to najcennejšie, čo máme. Vážme si kvalitu našich vôd.

Bratislava, 20. marca 2020 – Potravinárska komora Slovenska si dňa 22. marca tiež pripomína význam vody pre ľudstvo. Tento deň bol vyhlásený ako Deň vody v roku 1992 Valným zhromaždením OSN na Konferencii v brazílskom meste Rio de Janeiro. Tento rok je venovaný vode a klimatickej zmene. Extrémne poveternostné udalosti majú za následok, že voda je čoraz vzácnejšia, ale aj znečistenejšia. Pritom väčšina ľudí bez vody neprežije viac ako tri dni. Telo dospelého človeka obsahuje 60 až 70 % vody, u detí sa tento podiel zvyšuje až na 80 %. Prísun tekutín v dostatočnom množstve vplýva pozitívne na všetky dôležité orgány. Je tiež vedecky preukázané, že už strata 2% vody z tela spôsobuje príznaky dehydratácie, ako sú bolesti hlavy, malátnosť, poruchy sústredenia a strata koordinácie a 10% strata vody z organizmu môže zapríčiniť jeho vážne poruchy.

Potravinári a hotelieri sa dohodli na vzájomnej spolupráci

Bratislava 19. marca 2020 – Potravinári a hotelieri sa spojili za dobrú vec – budú spoločne reagovať na problémy, ktoré vyvstali v súvislosti s ochorením súvisiacimi s novým koronavírusom COVID-19.  Prísne opatrenia na zabránenie šírenia pandémie na jednej strane obmedzili ubytovacie a stravovacie zariadenia pôsobiace v cestovnom ruchu, na druhej strane potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej sily, pričom im narastajú objednávky zo strany obchodnej siete. Potravinárska komora Slovenska sa preto spojila s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj, ktorým sa budú vzájomne informovať o počte pracovníkov, ktorých majú hotelieri a majitelia reštaurácií k dispozícií a na druhej strane ich spojíme s potravinárskymi podnikmi, ktoré potrebujú pracovnú silu či už do výroby, alebo logistiky.

Prioritami nového ministra musia byť zabezpečenie plynulého zásobovania potravinami

Bratislava, 19. marca 2020:

Potravinárska komora Slovenska blahoželá pánovi Jánovi Mičovskému k dezignovaniu na post ministra pôdohospodárstva Slovenskej republiky. PKS v tejto situácii považuje za dôležité, aby si nový minister v čo najkratšom osvojil kľúčové úlohy, pred ktorými rezort stojí.

Pán Mičovský vstupuje na náročný rezort v extrémne zložitej situácií. Medzi jeho prvé úlohy bude bezpochyby patriť zabezpečenie plynulého zásobovania potravinami v čase obmedzení zavedených Krízovým štábom Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19. Potravinári čelia množstvu problémov, ktoré je v súčasnej dobe potrebné operatívne riešiť tak, aby výroba potravín bola plynulo zachovaná po celú dobu trvania obmedzení.

Nebalené pečivo nepredstavuje v prípade koronavírusu hrozbu

Bratislava, 20. marca 2020 –  Nebalené pečivo nepredstavuje, v prípade rozširujúceho sa koronavírusu, hrozbu pre spotrebiteľov. A preto nie je potreba ho baliť. Zhodli sa na tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov po včerajšom zasadaní krízového štábu. „Neexistujú dôkazy o tom, že by potraviny boli zdrojom či cestou prenosu koronavírusu. Samozrejme, je potreba pri manipulácii s nebalenými potravinami dodržiavať doporučené hygienické opatrenia,“ tvrdia zástupcovia oboch inštitúcií. Na oficiálnej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR sú k dispozícii odporúčania na zabránenie šírenia nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19 pri predaji potravín.

Presunutie VZ PKS na neurčito

Presunutie termínu konania Valného zhromaždenia PKS

 

 

Vzhľadom na súčasnú situáciu spojenú s opatreniami na zamedzenie šírenia ochorenia spojeného s novým koronavírusom COVID-19 si Vás dovoľujeme informovať, že valné zhromaždenie Potravinárskej komory Slovenska, ktoré bolo naplánované na stredu 25. marca 2020 o 10:00 hod., sa presúva na neurčito.

 

Pekári hlásia prudký nárast výroby

Bratislava, 17. marca 2020 - V dôsledku stúpajúceho počtu prípadov koronavírusu v našej krajine evidujú pekári, cestovinári a mlynári prudší nárast dopytu po výrobkoch. Pekári hlásia 40 – 50 percentný nárast dopytu, mlynári uvádzajú, že už v týchto dňoch nutne potrebujú približne 50 ľudí pri balení múk, a to dohromady pre všetky mlyny na Slovensku. Zároveň bol Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý zastupuje drvivú väčšinu spoločností z daného sektoru, požiadaný krízovým štábom vlády SR o informácie týkajúce sa personálnych a výrobných kapacít.  

PKS: Potravín je dostatok, žiadame koordinovanie aktivít pre plynulé zásobovanie potravinami

Bratislava, 13. marec 2020 – Potravinárska komora Slovenska pozorne sleduje aktuálnu situáciu ohľadom choroby COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom, rovnako aj opatrenia prijaté Krízovým štábom SR a aktívne informuje o aktuálnej situácií potravinárske podniky. Plne si uvedomujeme skutočnosť, že v súčasnej situácií je absolútne kritické udržanie potravinárskej výroby a plynulé zásobovanie potravinami obyvateľov Slovenskej republiky. Potravinárske podniky v súčasnej dobe disponujú dostatočnými zásobami potravín a sú schopné pokrývať požiadavky svojich odberateľov. Dnešným listom adresovaným podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva pani Matečnej však vyzývame na zriadenie Krízového štábu ministerstva za účelom koordinácie aktivít a zabezpečenia plynulého zásobovania obyvateľov Slovenska potravinami.

Slovenské pekárne sa využívajú len na polovicu.

Bratislava, 12. marec 2020 – Výroba čerstvého pečiva na Slovensku by sa mohla bez väčších problémov zvýšiť na dvojnásobok. Vychádza to zo štatistík slovenských pekární, podľa ktorých sú v súčasnosti kapacity domácich pekárenských spoločností pri výrobe čerstvého pečiva využívané len na 51 percent. „Ak vychádzame z predpokladu, že jeden obyvateľ Slovenska skonzumuje ročne približne 80 kilogramov čerstvých pekárenských výrobkov, pri 100-percentnom využití kapacít dokážu slovenskí pekári zásobiť takmer 4 milióny obyvateľov,“ tvrdí Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Podľa posledných kompletných štatistických ukazovateľov sa totiž v roku 2018 u nás vyrobilo 146 800 tisíc ton čerstvého pekárenského sortimentu, pričom kapacita pekární je aktuálne až 288 100 tisíc ton.

Ďalšie   >