Prihlásenie členov PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
návštevníkov: 181062
 
Aktuálne
 

Mičovský farmárom ustúpil. Pochopil, že im v rozbehnutom roku priame platby narýchlo krátiť nemôže

Bratislava, 01. 06. 2020 Slovenskí farmári napokon tento rok narýchlo neprídu o 15 percent automaticky vyplácaných priamych platieb, aj keď to mal pôvodne minister pôdohospodárstva Ján Mičovský v pláne. Rátal totiž s tým, že radšej tieto zdroje v celkovom objeme 60 miliónov eur presunie na eurofondy, ktoré farmári dostanú len na nové rozvojové projekty.

Namiesto presúvania zdrojov z priamych platieb na eurofondy jeho ministerstvo našlo vnútorné rezervy priamo v eurofondoch, a to v celkovom objeme 45 miliónov eur.

Mičovský rokoval s Radou poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv

Bratislava, 26.5.2020: Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa uskutočnilo prvé rokovanie vedenia agrorezortu s vedením Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR. Diskutovalo sa o vplyvoch pandémie ochorenia COVID-19, vplyve sucha aj novej Spoločnej poľnohospodárskej politike (CAP) EÚ na slovenský agrosektor.




Potravinári k novej európskej stratégii Z farmy na stôl

Bratislava, 21. mája 2020 – Európska komisia včera zverejnila svoju stratégiu Z farmy na stôl, ktorá stanovuje regulačné a neregulačné opatrenia na zabezpečenie udržateľných potravinových systémov a na splnenie ambícií Európskej zelenej dohody zameranej na dosiahnutie klimatickej neutrality v Európe. Potravinárska komora Slovenska na jednej strane víta ambiciózny cieľ Európskej komisie vytvoriť svetový zlatý štandard pre enviromentálnu, sociálnu a hospodársku udržateľnosť. Ambiciózne ciele sa však nedajú dosiahnuť bez dostatočnej konzultácie so všetkými zainteresovanými aktérmi a bez jasnej a pevne zakotvenej finančnej pomoci. Slovensko zároveň potrebuje reflektovať na európske strategické dokumenty prijatím dlhodobej koncepcie rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva.

PKS podporuje očistný proces sektoru pôdohospodárstva

Bratislava 13. mája 2020 – Potravinárska komora Slovenska (PKS) sleduje zverejňované informácie o odkrývaní korupčných afér v sektore pôdohospodárstva, do ktorej boli zapojení bývalí vysokí predstavitelia Pôdohospodárskej platobnej agentúry a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Sme rozčarovaní z rozsahu páchanej trestnej činnosti ako aj počtu zadržaných osôb. PKS pritom počas predchádzajúcich rokov požadovala transparentné procesy, vrátane odstránenia subjektívnych kritérií na hodnotenie žiadostí o nenávratné finančné príspevky, či podporu väčšieho počtu subjektov nižšími čiastkami. Potravinári podporujú očistný proces agrosektoru a vyzývajú na nastavenie transparentných pravidiel v rámci činnosti štátnych agentúr a prideľovania podpôr.

TA3_O výrobcoch alkoholu a koronakríze

Včera večer diskutovala v televízii TA3 pani riaditeľka PKS Jana Venhartová spolu so zástupcami výrobcov alkoholu na Slovensku o dopade koronakrízy na toto odvetvie, pomoci štátu na podnikateľské prostredie, ale aj o Programovom vyhlásení vlády SR.

 

Viac informácií nájdete v archíve televízie TA3.

Gastro prevádzky a hotely potrebujú jasnú perspektívu

Bratislava, 5. 5. 2020 - Zástupcovia podnikateľov v gastro sektore ako aj ich dodávatelia  (Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska / AHRS, Slovenské združenia výrobcov piva a sladu / SZVPS, Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd / AVNM, Potravinárska komora Slovenska / PKS, Slovenský zväz kuchárov a cukrárov / SZKC), vítajú pondelkové rozhodnutie vlády SR zrýchliť uvoľňovanie opatrení proti nákaze COVID-19. Prevádzky verejného stravovania - reštaurácie, puby, pohostinstvá, kaviarne, cukrárne, ale aj ubytovacie zariadenia - hotely, penzióny, sú takmer dva mesiace bez príjmov. Práve tieto služby cestovného ruchu patria k najviac zasiahnutým odvetviam, nielen na Slovensku, ale na celom svete.  Jasná a konkrétna perspektíva postupného obnovovania prevádzky týchto podnikov je preto dôležitým momentom na ceste k návratu do normálu.

Privátne a gastro prevádzky čaká náročný máj

Bratislava, 29. 4. 2020 – Plánované fázy uvoľňovania korona opatrení nenaplnili očakávania podnikov v oblasti reštauračných služieb. Prvá fáza, ktorá platí týždeň, povolila to, čo už umožnené bolo – predaj cez okienko alebo donášku. Väčšina podnikov však zostáva naďalej zatvorená a ak to prežijú, budú môcť v tretej fáze sprístupniť aspoň terasy. Gastro sektor tak čaká minimálne veľmi náročný máj a jún.

Buďme hrdí na naše deti - výsledky projektu Hravo ži zdravo

Bratislava, 27. apríl 2020 – Potravinárska komora Slovenska zorganizovala v školskom roku 2019/2020 už 8. ročník internetového kurzu zdravého životného štýlu pod názvom „Hravo ži zdravo“.  Hlavným cieľom tohto školského kurzu je interaktívnym a zábavným spôsobom vysvetliť deťom dôležitosť a základné pravidlá zdravého životného štýlu.

Právna pomoc potravinám

Bratislava (22. apríla 2020) – Skupina advokátov, daňový poradca spolu s Potravinárskou komorou Slovenska spoločne pripravili portál otázok a odpovedí na časté právne, daňové a finančné otázky, ktoré v čase pandémie COVID-19 trápia podnikateľov v oblasti potravinárstva. Portál má slúžiť širokej verejnosti a podnikateľom v sektore potravinárstva, ktorí môžu klásť otázky, na ktoré budú odborníci odpovedať a prípadne ich ďalej zverejňovať pre ostatnú širokú verejnosť .

 

Výzva na prihlásenie poľnohospodárskych produktov a potravín na udelenie a predĺženie Značky kvality

Dovoľujeme si Vás infomovať, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyhlásilo Výzvu na prihlásenie poľnohospodárskych produktov a potravín na udelenie a predĺženie Značky kvality. 

 Výrobcovia, ktorí majú záujem o prihlásenie svojich výrobkov na získanie Značky kvality a výrobcovia, ktorým končí platnosť používania loga Značka kvality a majú záujem o jej predĺženie, môžu svoje žiadosti priebežne posielať

do 30. mája 2020

Ďalšie   >