Pondelok | 02. December | 2024 |
Vyrobené na Slovensku či slovenská potravina? Nejde o totožné pojmy.
Spotrebitelia môžu na obaloch výrobkov nájsť rôzne označenia, ktoré vyjadrujú určitú spojitosť potraviny so Slovenskou republikou, a to výrazmi: "Slovenská potravina", "Vyrobené na Slovensku", alebo "Krajina pôvodu: Slovenská republika". Nemusia to však byť len slovne vyjadrené výrazy, priamo z obalov výrobkov, z marketingových materiálov či letákov sa dozvedáme túto informáciu použitím slovenskej vlajky, prípadne slovenského znaku. Vyššie uvedené výrazy však nemajú rovnaký význam. |
Dátum minimálnej trvanlivosti a dátum spotreby
Dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby patrí medzi povinné údaje o potravine (aj k tomu však existujú výnimky).
Čo tieto výrazy znamenajú?
„Dátum minimálnej trvanlivosti potraviny“ je dátum, do ktorého si potravina, ak je riadne skladovaná, uchová svoje špecifické vlastnosti. Ak ide o potraviny, ktoré z mikrobiologického hľadiska rýchlo podliehajú skaze a z tohto dôvodu môžu po krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí, dátum minimálnej trvanlivosti sa nahrádza dátumom spotreby. Po uplynutí dátumu spotreby sa potravina považuje za nebezpečnú v súlade s článkom 14 ods. 2 až 5 nariadenia č. 178/2002. |
Názov potraviny
Oficiálny názov potraviny si nemôžeme zamieňať s obchodným názvom alebo ochrannou známkou, ktorá sa zvyčajne nachádza na prednej strane výrobku. Oficiálny názov potraviny nájdete pri informáciách o zložení potraviny.
Názov potraviny upravuje Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom. |
Do obchodu s lupou? Čo všetko musíme na výrobku uviesť.
Obal výrobku je dôležitý nielen aby zachoval výrobcom garantované vlastnosti potraviny a chránil potraviny pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi, poskytuje však aj priestor na uvedenie informácie o potravine konečnému spotrebiteľovi.
Tieto informácie sa delia na povinné informácie, ktoré musí výrobca uviesť na obale v zmysle príslušných právnych predpisov a na nepovinné informácie, najmä obchodnú značku a grafiku, ktorá má upútať spotrebiteľa v širokej škále výberu potravín na regáloch obchodov. |
Aj označovanie potravín má svoje jasné pravidlá
Ako sa vyznať v označovaní potravín? Nuž, aj toto má svoje jasné pravidlá, ktoré platia rovnako pre výrobcu v Írsku, tak aj v Rumunsku (samozrejme Slovensko nevynímajúc).
Povedzme si teraz o úplne najzákladnejších pravidlách, ktoré platia o informáciách, ktoré výrobca poskytuje o svojej potravine spotrebiteľovi, ale pozor, nielen na potravinách formou etikety, ale aj akýmikoľvek inými prostriedkami, vrátane nástrojov modernej technológie, ale aj verbálnej komunikácie. |
Ako to všetko začalo
Vedeli ste, že potravinárstvo patrí medzi najregulovanejšie odvetvia v Európskej únii?
Do roku 2002 však smerovala regulácia len k ochrane voľného pohybu tovaru medzi členskými štátmi (známy prípad likéru Cassis de Dijon, na ktorý sa odvolávajú mnohé právne príručky) a harmonizácií právnych predpisov v oblasti potravinárstva formou smerníc. |