For members of PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
visitors: 181062
 
Zdravý životný štýl
Obilniny sú dôležité

Obilniny sú dôležité


Na našom trhu a jedálnom lístku sa v poslednom období udomácnila celá paleta nových obilninových výrobkov a maškŕt. Obilniny a výrobky z nich sú vo výžive ľudí významným zdrojom energie, mnohých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Obyvateľstvo Ázie, Afriky či Latinskej Ameriky uspokojuje až 70% svojej energetickej potreby z obilných zdrojov. Vo vyspelých štátoch Európy a Ameriky je podiel obilní nižší (cca 25 - 30%). U náš majú obilniny na celkovom energetickom príjme obyvateľstva 42- percentný podiel.

Obľuba jednotlivých druhov obilia sa mení. V minulosti v Európe dominovalo proso, jačmeň a pšenica. V súčasnosti už proso a jačmeň vytlačili raž a ovos. Najviac využívanou obilninou v histórii ľudstva je však pšeničné zrno. Veď na pšeničnej kaši a pšeničných plackách žila a bojovala napríklad aj staroveká rímska armáda a obilie bolo základom výživy aj v ríši mocných Vikingov.

 

 



Základné živiny


Obilné zrno sa skladá z obalov, endospermu a klíčka. Každý komponent je charakteristický iným obsahom látok dôležitých pre organizmus. Obsah bielkovín v obilninových zrnách sa pohybuje v priemere od 9 - 16%. Vyšší obsah je v klíčkoch, napr. pšeničné a ražné klíčky obsahujú vyše 30% kvalitných bielkovín. Kvalita, resp. biologická hodnota bielkovín sa posudzuje podľa obsahu a pomeru prítomných aminokyselín, pričom najcennejšie sú bielkoviny, ktoré obsahujú všetky nevyhnutné aminokyseliny. Problémom obilninových bielkovín je deficit niektorých aminokyselín (lyzín, izoleucín, treonín, tryptofán). Kompletizovať ich možno vhodnou kombináciou rastlinných a živočíšnych zdrojov, resp. obohacovaním výrobkov chýbajúcimi aminokyselinami. Využiteľnosť obilninových bielkovín v organizme sa takouto kompletizáciou výrazne zvyšuje. V organizme je napr. Bielkovina zo pšeničnej múky samostatne využitá na 40%, avšak po kompletizácii až na 80%.
Najnovšie poznatky z oblasti výživy poopravili predchádzajúce názory o neplnohodnotnosti obilných bielkovín. Ukazuje sa, že dospelému človeku môže poslúžiť aj „ menej hodnotná“ bielkovina, ak je dodávaná v dostatočnom množstve a pestrom sortimente. Potvrdzuje to skutočnosť, že v niektorých krajinách celé populačné skupiny zabezpečujú 90 až 95% svojej dennej dávok aminokyselín práve z cereálií a ich vývoj je primeraný.
Obsah tukov v obilninových zrnách je nízky. Napr. ovos obsahuje asi 5% tuku, v klíčkoch sa však nachádzajú esenciálne mastné kyseliny v rozsahu 13 až 23%. Ovos obsahuje aj ďalšie lipidové zložky – fosfolipidy a fytosteroly, ktoré sa uplatňujú v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.
Obsah sacharidov – škrobu je vysoká – cca 75%, a to najmä v samotnom zrne (endosperme). V obaloch a klíčkoch sa nachádza ďalšia významná zložka – vláknina (predovšetkým lignín a hemicelulóza). O význame vlákniny niet pochýb. Uplatňuje sa v prevencii a liečbe mnohých ochorení – onkologických, kardiovaskulárnych, pri obezite, chronickej zápche či divertikulóze hrubého čreva.

Stavebné a ochranné látky


V obilninách sa nachádzajú viaceré o hranné a stavebné látky. Predovšetkým v obaloch (80%) sa v rôznom zastúpení nachádzajú vitamíny skupiny B, vitamín E, z minerálnych látok je to najmä vápnik fosfor, horčík a železo. Pri priemyselnom spracovaní obilia – mletí sa však človek vedome ochudobňuje o podstatnú časť týchto významných výživových komponentov. Veľkosť strát závisí od stupňa vymieľania múky. Napr. strata vitamínu B1 pri porovnaní celozrnnej a bielej múky je 86%, vitamínu B2 - 69%, B6 - 50%, niacínu - 85% a vitamínu E až 100%. Rozdiely sú aj v obsahu minerálov. Strata vápnika je 50%, fosforu 38%, železa 84%, draslíka 75% a horčíka 52%. V poslednom čase zaznamenáva obdobie akejsi “renesancie“ ovos. Naši predkovia ho konzumovali v polievkach, kašiach, chlebe plackách a pod. Po období útlmu, keď sa ovsom kŕmili len domáce zvieratá, sa z neho dnes pripravujú mnohé výživovo hodnotné jedlá a výrobky. Sú ľahko stráviteľné, preto sa odporúčajú pri rôznych poruchách tráviaceho traktu. Môžu sa dokonca podávať aj celiatikom pretože ovos neobsahuje gliadín. Účinkom rozpustenej vlákniny sa znižuje hladina cholesterolu aj cukru v krvi, takže sa uplatňuje aj v diéte diabetikov.
Nevýhodou prehnanej konzumácie ovsa či ovsených vločiek je riziko možného zvýšeného obsahu cudzorodých látok. Z ťažkých kovov je to najmú kadmium, ktoré sa nachádza v pôde a môže sa v zvýšenom množstve nachádzať v ovsených obaloch. Mykotoxíny sa môžu objaviť v ovsených vločkách vtedy, ak sú nekvalitne uskladnené vo vlhkom a teplom prostredí. Kyselina fytová, ktorú ovos obsahuje, viaže esenciálne minerálne látky, najmú vápnik, železo, zinok a meď, do neresorbovateľných, pre organizmus nevyužiteľných komplexov. Pri neprimerane vysokej spotrebe (cca 300g ovsených vločiek denne) sa tak môže objaviť deficit uveených minerálvo s typickými príznakmi.
Z pohľadu racionálnej výživy je potešiteľné, že spotreba celozrnných, čiernych druhov chleba u nás stúpa, aj keď väčšina populácie, najmú deti, ešte stále preferuje biele druhy chleba a pečiva. Podobne mierne stúpa (najmä u žien) obšúbenosť a spotreba cereálnych výrobkov typu Knäckebrot, Vlaran, Racio, ktoré sa pre vysoký obsah balastných látok odporúčajú pri žalúdočných a črevných problémoch a pri redukčných diétach. Na našom trhu sú z cereálnych výrobkov najznámejšie ovsené vločky vyrobené z olúpaných ovsených zŕn, ktoré sa naparia a zlisujú . Na báze osa sú tiež rôzne druhy Musli v kombinácii so sušeným ovocím. Podobne sa vyrábajú rôzne druhy musli tyčiniek (Fit, Corny), ktoré sú obľúbené u detí. Obsahujú lecitín pražené obilné vločky ovsené, ryžové, pšeničné, extrudovanú pšenicu, ryžu, kukuricu, kukuričné lupienky, oriešky, rôzne druhy sušeného ovocia a med. Ponuka príchutí je široká: jogurtová, jahodová oriešková, so sezamovými semienkami, mandľami, kokosom či arašidami. Cornflakes sú kukuričné lupienky vyrobené z kukuričnej krupice, cukru soli a sladu, prípadne dochutené medom, kokosom a pod.
Všetky uvedené pozitívne účinky cereálnych výrobkov sú dostatočným dôvodom na propagáciu ich konzumácie a zo strany potravinárskeho priemyslu k permanentnej inovácii ponúkaného sortimentu.

MUDr. Alžbeta Béderová Sc.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Bratislava
Časopis „Výživa a zdravie“, č. 1/2005
 
 
SÚŤAŽ
o Cenu
Potravinárskej
komory Slovenska
Cena PKS
Najbližšie akcie PKS
 
Podujatia
 
News
článok 7598
22.5.2020
článok 7575
13.5.2020
článok 7567
28.4.2020
článok 7566
27.4.2020
článok 7531
3.4.2020
článok 7532
26.3.2020
článok 7493
5.3.2020
článok 7479
27.2.2020
článok 7480
26.2.2020
článok 7452
11.2.2020