For members of PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
visitors: 181062
 
Article of topic

článok 7524

Tlačová správa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov

 

Hrdinovia, ktorých nikto nevidí. Pekári vstávajú za tmy, pracujú v noci a „zatvorená“ nedeľa sa ich netýka

 

 

 

Bratislava, 27. marca 2020 – Spotrebitelia už túto nedeľu nenakúpia. Na nariadenie krízového štábu zostanú zatvorené potraviny, drogérie, trafiky aj obchody s krmivom pre zvieratá. Doma však ani v tento deň nezostanú slovenskí pekári. Kým predajné prevádzky budú mať posledný deň v týždni priestor na sanitárne opatrenia a oddych zamestnancov, pekárenské pece budú zapnuté. „Legislatíva nám nariaďuje, kedy má byť do predajní dodané čerstvé pečivo. V prípade chleba maximálne do 24 hodín od upečenia, v prípade pečiva, ako sú napríklad rožky či kaizerky, do 12 hodín od upečenia. Z toho vyplýva, že v sobotu ráno pekári ešte pečú na rozvozy určené daný deň a v nedeľu idú opäť do práce, aby spotrebitelia našli na pultoch pečivo v pondelok ráno,“ uvádza Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

Zväz pripomína, že slovenskí pekári tak aj naďalej zostávajú v nasadení 7 dní v týždni, aby dokázali do obchodov dodať potrebné množstvo chleba a pečiva, po ktorom sa v čase šíriaceho sa koronavírusu zvýšil dopyt. V prvých dňoch vládou nariadenej karantény najmä stredne veľkí a priemyselní pekári zaznamenali v priemere 40-percentný nárast dopytu, aktuálne sa zvýšený dopyt ustálil na hranici v priemere 5 - 10 percent.

                                                                                                                                  

Zvýšený dopyt sa však netýka menších pekární v regiónoch Slovenska. V dôsledku zatvorenia škôl a siete HORECA, ktoré sú veľmi významnou súčasťou portfólia zákazníkov menších remeselných pekární, zaznamenávajú títo pekári pokles. Veľmi významnou postihnutou skupinou nášho zväzu sú aj cukrári, z ktorých niektorí museli úplne obmedziť svoju výrobu. Na túto skupinu pekárov bude podľa zväzu negatívne dopadať aj zatvorenie obchodov v nedeľu. Tým, že pekári začínajú piecť práve v posledný deň v týždni, vedia vo vlastných predajniach, a to najmä v poobedných nedeľných hodinách, svojim zákazníkom predávať čerstvo upečený tovar. Čiže aj napriek tomu, že pečivo bude čerstvo upečené, zákazníci  si ho nebudú môcť v týchto malých lokálnych pekárskych predajniach, či skôr okienkových výdajniach, kúpiť.

 

Práve kvôli neustálym zmenám a turbulenciám na súčasnom trhu musím vyzdvihnúť prácu pekárenských spoločností, ktoré dokázali vo veľmi krátkom čase reflektovať na meniaci sa dopyt a požiadavky trhu. Všetci zamestnanci tvrdo pracujú, ja si ich za to veľmi vážim a považujem ich a skutočných hrdinov, ktorých prácu málokto vidí. Uvedomujú si vážnosť celej situácie spojenej s rozšírením ochorenia COVID-19 na Slovensku. Aj oni každým dňom ukazujú svoju zodpovednosť a solidaritu,“ pripomína Tatiana Lopúchová, predsedkyňa zväzu pekárov.

 

Zväz zastupuje približne 9-tisíc zamestnancov pekárenského sektora naprieč malými, strednými i priemyselnými pekárňami na celom Slovensku. Takmer všetky pekárenské prevádzky budú podľa informácií zväzu pracovať v nezmenenom, sedemdňovom režime.



27.3.2020
 
News
článok 7598
22.5.2020
článok 7575
13.5.2020
článok 7567
28.4.2020
článok 7566
27.4.2020
článok 7531
3.4.2020
článok 7532
26.3.2020
článok 7493
5.3.2020
článok 7479
27.2.2020
článok 7480
26.2.2020
článok 7452
11.2.2020