For members of PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
visitors: 181062
 
News

článok 7222

Tlačová správa Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov

 

 

Nižšia DPH na čerstvé pečivo
môže ukázať na nepoctivých obchodníkov

 

Bratislava, 10. októbra 2019 - Národná rada SR prijala 17. septembra 2019 novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, podľa ktorej sa znížená DPH vo výške 10 percent, zo súčasných 20 percent, vzťahuje aj na „čerstvé pečivo do hmotnosti od 40 do 50 gramov.“ V našich podmienkach sa teda znížená DPH bude od januára 2020 používať aj pre najbežnejšie pečivo, ktoré slovenskí spotrebitelia denne kupujú – rožky, prípadne aj tzv. „kaizerky“.

 

Výrobcovia pečiva si od zníženej DPH sľubujú najmä zvýšenie ceny tohto pečiva pre maloobchodné siete a zahraničné obchodné reťazce. „Nižšia DPH znamená pre obchodníkov a obchodné reťazce zvýšenie ich výnosov. Kým pri  súčasnej cene rožka pre konečného zákazníka (bežne 8 centov za rožok – pozn.) odvádza obchodník štátu 1,4 centa za jeden rožok, po novom bude odvádzať len 0,7 centa,“ uvádza Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

Podľa zväzu nemožno z titulu zníženej DPH očakávať pokles cien rožka v obchodoch, avšak úprava dane by mala jednoznačne pomôcť pekárom pri vyjednávaní ich odbytových cien na rok 2020. „Odbytové ceny rožkov sú mimoriadne nízke z dôvodu enormného tlaku obchodníkov na výrobcov pečiva. V tomto prípade však upravená DPH obchodníkom pomáha na výstupe, zvyšuje ich výnosy a preto očakávame, že reťazce budú akceptovať princíp spravodlivého rozdelenia marže a s touto výhodou sa s výrobcami podelia,“ spresnila Tatiana Lopúchová zo zväzu pekárov.

 

Rast nákladov výrobcov, najmä v podobe neúmerného nárastu mzdových nákladov, sa podľa Tatiany Lopúchovej musí preniesť do odbytových cien a vzhľadom na zníženie DPH neexistuje dôvod na úpravu ceny smerom nahor pre konečného zákazníka. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov plánuje pozorne sledovať správanie obchodníkov pri dohadovaní cien, a to najmä rožkov, a dodržiavaní zákazu predaja pod ekonomicky oprávnené náklady.

 

Pred koncom roka 2019 bude zväz pekárov anonymným spôsobom slovenských výrobcov pečiva žiadať o informácie o výsledku rokovania s obchodnými reťazcami. A prostredníctvom iniciatívy ,Poctivý obchod‘ tak budeme následne informovať odbornú a laickú verejnosť, ako aj rezort pôdohospodárstva, o výsledkoch týchto rokovaní. Následne sa ukáže, ktorý z obchodníkov či obchodných reťazcov sa správa v zmysle zásad poctivého obchodu,“ dodala Tatiana Lopúchová.

 

Poctivý obchod je iniciatíva slovenských pekárov, ktorá vznikla v roku 2018 s cieľom poukázať na nekalé praktiky obchodníkov. Výsledkom hodnotenia za rok 2018 bolo udeľovanie titulov „Poctivý obchodník“, pričom toto ocenenie doposiaľ nezískal žiaden zo zahraničných obchodných reťazcov.

 

Jedným z kritérií udelenia titulu Poctivý obchodník je práve zachovanie princípu spravodlivého rozdelenia marže, nezneužívanie dominantného postavenia obchodníkov. Situácia so zníženou DPH tak naplno ukáže, ako sa obchodníci správajú k slovenským výrobcom,“ uzavrela predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.



10.10.2019
 
News
článok 7598
22.5.2020
článok 7575
13.5.2020
článok 7567
28.4.2020
článok 7566
27.4.2020
článok 7531
3.4.2020
článok 7532
26.3.2020
článok 7493
5.3.2020
článok 7479
27.2.2020
článok 7480
26.2.2020
článok 7452
11.2.2020