Prihlásenie členov PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
návštevníkov: 181062
 
Správy

Chlieb a pečivo musia byť drahšie pre sociálny balíček, výrazné sucho a rast cien surovín. Inak hrozí ekonomický kolaps pekární

TLAČOVÁ SPRÁVA Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov:

 

 

Chlieb a pečivo musia byť drahšie pre sociálny balíček, 

výrazné sucho a rast cien surovín. Inak hrozí ekonomický kolaps pekární

 

  • Výrazné sucho v Európe zvyšuje až o tretinu ceny pšenice a pšeničnej múky
  • Okrem cien surovín narastajú aj ceny pohonných látok
  • Náklady aj naďalej neúmerne dvíha sociálny balíček a rast minimálnej mzdy
  • Slovenskí pekári volajú o pomoc. Žiadajú nárast odbytových cien, ako aj cien na pultoch
  • Ak sa ceny neupravia, pekári zvažujú, že počas voľna zatvoria pekárne a nebudú piecť

 

Bratislava, 28. august 2018 – Nepriaznivá klíma v Európe spôsobila tento rok výrazný výpadok pšenice a pšeničnej múky. Sucho v Nemecku a Taliansku či každodenné dažde v Poľsku spôsobili, že väčšina produkcie smeruje do týchto krajín, pričom ceny obilnín výrazne narástli pre všetkých európskych odberateľov. Situácia sa negatívne dotkne aj slovenských pekárov.

 

Tí už dnes počítajú s rastom cien obilia na našom trhu o 25 až 30 %. „Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe výrobkov, preto je nevyhnutné, aby sa takýto výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien. Už v septembri by sme mali definitívne vedieť, o koľko presne nám náklady vzrástli,“ priblížila Tatiana Lopúchová, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zároveň upozorňuje na jeden dôležitý fakt. Slovenskí pekári budú musieť prehodnocovať odbytové ceny, pričom už teraz žiadajú odberateľov o úpravy týchto cien.

Dôvodom sú okrem pšenice aj ďalšie drahšie vstupy do výroby. „Ceny surovín v súčasnosti tvoria tretinu z celkových nákladov na výrobu, mzdové náklady asi 40 % a približne 16 % nákladov pripadá na prepravu pečiva. Práve preprava je veľmi dôležitou súčasťou pekárenskej výroby. Každý deň z pekární odchádzajú desiatky dodávok, ktoré zásobujú predajne. Pritom cena pohonných látok vzrástla za prvý pol rok o viac ako 7 %,“ vypočítava Tatiana Lopúchová.

 

Ceny určujú drahšie suroviny i sociálny balíček

Drahšie vstupy na výrobu v kombinácii s neúmerne rastúcimi osobnými nákladmi, sú pre slovenských pekárov ekonomickou nočnou morou. Už v tomto roku došlo k zvýšeniu príplatkov v rámci sociálneho balíčka, no od nového roka sa opäť zvyšuje minimálna mzda. Tá určí ďalší rast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatok v rámci druhého kola sociálneho balíčka, ktoré nastane 1. mája 2019. „Napríklad aj zajtra, 29. augusta, odvedú slovenské pekárne v rámci sociálneho balíčka štátu viac peňazí a jeho druhá vlna náklady opäť výrazným spôsobom navýši. Na toto sa slovenskí pekári nemôžu nečinne prizerať,“ približuje Tatiana Lopúchová, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

Budeme piecť chlieb aj počas sviatkov?

Podľa jej slov odpracujú budúci rok zamestnanci v pekárňach 43 % času v noci, 15 % času v sobotu a 17 % pracovného času v nedeľu, pričom v prípade kumulácie viacerých príplatkov (práca v noci, zároveň cez víkend, na ktorý pripadá sviatok – pozn.) môže cena práce na jedného zamestnanca narásť až trojnásobne. Hodinová mzda na zamestnanca, ktorá sa odvíja od zákonom stanovenej minimálnej mzdy, v takomto prípade vychádza až na 16,56 eur. To výrazne navyšuje náklady na výrobu chleba. „Tento stav je dlhodobo neúnosný. Mnohí pekári sa preto  zamýšľajú, či v tieto dni voľna budú vôbec chlieb piecť alebo pekárne zatvoria. Sme preto nútení rokovať o navýšení odbytových cien, inak hrozí slovenským pekárom od nového roka kolaps vo výrobe,“ uzavrela Tatiana Lopúchová.

 

 

PRE VIAC INFORMÁCIÍ KONTAKTUJTE:

 

Paulína Nedavašková
Agentúra Nextina

E-mail: paulina@nextina.sk

Mobil: +421 903 931 698

 

 

 



28.8.2018