Prihlásenie členov PKS
 
Internetový kurz zdravého životného štýlu organizovaný PKS
 
PKS podpora zdravého životného štýlu v STV:
 
návštevníkov: 181062
 
Zdravý životný štýl
OVOS - tajomný hit vo výžive

 

Ovos je staré obilie a rodí sa aj v neúrodných pôdach a v chladnejšom podnebí. Dodáva silu, má najväčší podiel bielkovín a tuku, vitamínov , minerálnych látok, no najmú jódu. Jód priaznivo pôsobí a ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy, ktorá zodpovedá za všetky hormonálne pochody v tele. Ovos namáčame 8 – 12 hodín pred varením. Ovos sa varí v pomere 1:2 približne 60 – 90 minút. Najčastejšie ho používame vo forme ovsených vločiek.

 

Ovos a človek

Ovsom kŕmi človek kone a sám konzumuje zemiaky! Kone žerú ovos a majú krásnu lesklú srsť. Nečudo: v ovse je všetko, čo potrebujú vlasy, koža a necht. Dlho trvalo, kým človek prišiel na t, ako využiť ovos. Škóti to vedeli najskôr. Vyrábali z neho whisky, piekli z neho chlieb a jedli každé ráno porciu kaše (porridge) a to postojačky, aby sa toto požehnané jedlo rozložilo po celom tele. Dnes sa ovsené vločky, surové alebo rôzne upravované (musli), tešia veľkej obľube a dobyli si priam prominentné miesto v modernej výžive. Vločky chutia veľmi dobre s orechami a ovocím, a keď sa trochu opražia na panvici sú výborné,

Ovos je zdravý. Obsahuje viacero výživových a stavebných látok v hustejšej koncentrácii ko ostatné obilie. Je to najmä až 13% vysokohodnotných bielkovín. Obsahuje ďalej železo, vitamín C a čo je takmer najlepšie, obsahuje balastné látky, ktoré podporujú trávenie a vypudzovanie škodlivín z tela a predchádza sa tak chorobám zažívacieho traktu. Tiež bráni vytváraniu cholesterolu a viaže žlčovú kyselinu. Konzumácia osa zabraňuje vzniku ochorení cievneho systému. Okrem toho zasycuje na dlhší čas, pretože jeho uhľohydráty sa v tele rozkladajú dlhšie. Kto je vločky s mliekom, docieľuje ideálne spojenie živočíšnych bielkovín s rastlinnými. Ovos nevyžaduje nijakú veľkú kuchynskú úpravu. 100 g ovsených vločiek kryje potrebu 6 – 8 životne nevyhnutných aminokyselín, ktoré sú bohaté na vitamíny B, E a nerastné látky, kalcium a magnézium.

 

Ako sa robia vločky?

Ovos sa lúpe a vytriedi podľa veľkosti a veľké zrná sa jednoducho roztlačia medzi hladkými oceľovými valcami. Vzniknú vločky. Z rozdrobených sa vyrába múka. Tieto produkty obsahujú jednak zárodočnú časť a jednak šupky so svojím pokladom vitamínov a nerastných látok. Vločky sú vhodné ako potrava pre malé deti, športovcov, sú ideálne ako raňajky, prídavok do jedla a podobne. A hotové sú raz-dva! Zaliať ich mliekom, a je to! S prídavkom ovocia – na raňajky, na desiatu. Je to slovom veľmi zdravá výživa.