Utorok | 19. Marec | 2024 |
Bratislava 7. novembra 2019: Potravinárska komora Slovenska uskutočňuje už od roku 2013 prieskum podielu vystavenia privátnych značiek potravín na pultoch obchodov. Podiel privátnych značiek dosiahol v roku 2019 najvyšší podiel za posledných sedem rokov, t.j. 25,3 %, pričom oproti roku 2018 narástol o 1,3 p.b.. Z porovnania oproti roku 2015 vyplýva, že podiel zahraničných privátnych značiek narástol až o 5 p. b., pričom zahraničné privátne značky vytláčajú z pultov obchodov značkové potraviny.
Bratislava, 3. októbra 2019 – Potravinárska komora Slovenska je rozčarovaná zo skokovitého navýšenia minimálnej mzdy, ktorú v stredu odsúhlasila vláda Slovenskej republiky. Urobila tak bez dôkladného posúdenia dopadov na podnikateľské prostredie, obzvlášť výrobu potravín, pri ktorej je spotrebiteľ citlivý na výslednú cenu na pulte. „Výrazné zvýšenie minimálnej mzdy znamená ďalšie navyšovanie nákladov na výrobu potravín v rámci celého dodávateľského reťazca, čo sa zákonite bude musieť odraziť aj v konečných cenách pre spotrebiteľa. To však znamená, že jediný, kto bude profitovať zo zvýšenia minimálnej mzdy, bude v konečnom dôsledku len štát,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.
Bratislava, 27. septembra 2019 – Potravinárska komora Slovenska reaguje na zverejnenie nepravdivých informácií, ktoré sa šíria prostredníctvom sociálnych sietí. Podľa týchto informácií sa spotrebitelia od roku 2020 nedozvedia o pôvode potravín, pričom sa odvolávajú na nariadenie č. 2018/775. Označenie krajiny pôvodu potravín zostáva aj naďalej povinné pri označení medu, hovädzieho mäsa, mäsa zo svíň, oviec, kôz a hydiny, čerstvého ovocia a zeleniny a olivovom oleji. Pri ostatných potravinách sa výrobcovia potravín môžu rozhodnúť, či im uvedenie tejto informácie pomôže pri predaji ich výrobkov a krajinu pôvodu potraviny môžu uviesť na dobrovoľnej báze. V tomto zostáva európska legislatíva naďalej platná aj po roku 2020.
Bratislava, 20. septembra 2019 – Potravinárska komora Slovenska (PKS) dlhodobo upozorňuje, že Slovensko má jednu z najvyšších sadzieb dane z pridanej hodnoty na potraviny v Európskej únii. Sme presvedčení o tom, že znížená daň z pridanej hodnoty by sa mala uplatniť na čo najširší okruh potravín tak, aby ju pocítili nielen spotrebitelia, ale aj výrobcovia potravín. PKS privítala návrh skupiny poslancov na zníženie DPH na potraviny, ktoré malo byť skoro celoplošné. Potravinári sú však sklamaní z výsledného výberu potravín pre zníženú DPH, ktoré bolo včera schválené v Národnej rade SR, nakoľko zahŕňa len niekoľko druhov mliečnych výrobkov, chlieb, rožky, ovocné a zeleninové šťavy a určité druhy ovocia a zeleniny. Takýto výber potravín so zníženou sadzbou podporí spracovateľský potravinársky priemysel len minimálne, avšak výpadok financií v štátnom rozpočte môže mať dopad na ďalší rozvoj odvetvia.
Bratislava 12. júna 2019: Potravinárska komora Slovenska uskutočňuje už od roku 2011 prieskum podielu vystavenia slovenských potravín na pultoch obchodov. Podiel slovenských potravín kontinuálne klesal od roku 2011 z hodnoty 50 % na najnižšiu úroveň 37,2 % v roku 2017, avšak v roku 2019 už druhý rok po sebe mierne rastie a v tohtoročnom prieskume dosiahol úroveň 38,6 %. Aj v roku 2019 sa prieskum uskutočňoval osobným zberom dát prostredníctvom anketárov v 360 predajniach potravinových reťazcov v celej Slovenskej republike. Terénny zber údajov prebiehal v mesiaci marec a apríl 2019 v rovnakých predajniach ako v roku 2018.
Bratislava, 27.5.2019: Úspešné inovácie v potravinárskom priemysle – to znamená byť v súlade s aktuálnymi trendmi, ktoré ovplyvňujú spotrebiteľov. V potravinárstve je všeobecným trendom poslednej doby zameranie na ekologický a zodpovedný prístup k potravinovému biznisu. Na strane producentov aj konzumentov rastie záujem o pôvod a kvalitu potravín, životné podmienky zvierat, nutričnú hodnotu a férovosť obchodu. Spotrebiteľ chce poznať príbeh svojho jedla. Jedlo už dávno nie je len nutnosťou, primárnou potrebou. Znižovanie aditív, tradičné domáce receptúry, zabudnuté suroviny, šetrné enviromentálne postupy, ekologicky pestované produkty.
Bratislava, 3. mája 2019 - Potravinársky priemysel je v rámci spracovateľského priemyslu najväčším odvetvím Európskej únie a najväčším zamestnávateľom. Aj preto sa Potravinárska komora Slovenska pridala ku spoločnej výzve priemyselných združení určenej hlavám štátov a vlád, aby sa priemysel stal jadrom budúcnosti Európskej únie. Táto výzva je veľmi aktuálna v tomto období, keď nás čaká voľba zástupcov Slovenskej republiky do budúceho Európskeho parlamentu.
Bratislava, 25. marca 2019 – Negatívne saldo zahraničného obchodu s potravinami pokračuje od roku 2015 vo voľnom páde. Zatiaľ čo v potravinárskej produkcii došlo od roku 2015 k výraznému poklesu o 0,735 mld. eur, dopyt po týchto výrobkoch nahradil zvýšený dovoz zahraničných potravín, ktorý od roku 2015 do roku 2017 narástol o 1,216 mld. eur. Zverejnené čísla ohľadom zahraničného obchodu s potravinárskymi výrobkami sú ešte alarmujúcejšie, nakoľko len v roku 2018 sa negatívne saldo medziročne zvýšilo o 19,3% na 1,648 mld. €. Pre rozvoj potravinárskeho priemyslu je dôležitá systémová finančná podpora spracovania potravín, a to vo forme úverového programu, ktorý Potravinárska komora Slovenska navrhla ešte minulý rok.
Bratislava, 18. marca 2019 – Po mesiacoch intenzívnych diskusií v rámci európskych inštitúcií schválil Európsky parlament v prvom čítaní smernicu o nekalých obchodných praktikách vo vzťahoch medzi podnikmi v potravinovom dodávateľskom reťazci. PKS víta prijatie jasných záväzkov inštitúcií EÚ pokračovať vo svojom úsilí vybudovať základy pre udržateľný a účinný poľnohospodársky a potravinový dodávateľský reťazec v Európe.
Bratislava, 7. februára 2019 – Nový zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami má podľa potravinárov potenciál zlepšiť postavenie dodávateľov v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch. Potravinárska komora Slovenska sa v uplynulom roku aktívne zapájala do odborných diskusii k pripravovanému novému zákonu o neprimeraných podmienkach, pričom veľké množstvo pripomienok bolo v novom zákone zohľadnených.
Bratislava 25.1.2019 - Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, združujúca najväčšie a najreprezentatívnejšie samosprávy poľnohospodárov a potravinárov, na svojom zasadnutí dňa 25. januára zhodnotila rok 2018 a určila priority Rady na rok 2019. Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv ocenila, že v roku 2018 bolo schválené systémové opatrenie na podporu poľnohospodárskej produkcie vo forme tzv. Zelenej nafty, zároveň hodnotí pozitívne schválenie odškodnenia poľnohospodárov za sucho v roku 2017. V roku 2019 čaká poľnohospodárov a potravinárov dokončenie rozpracovaných úloh z roku 2018, ako aj ďalšie strategické výzvy ako úverový program pre potravinárov, či príprava Strategického plánu k budúcej spoločnej poľnohospodárskej politike Európskej únie.
Bratislava, 14. januára 2019 – Európske organizácie združujúce farmárov a spracovateľov potravín vydali v súvislosti s blížiacim a hlasovaním v Dolnej snemovni britského parlamentu spoločné vyhlásenie, v ktorom zdôraznili dramatické ekonomické dopady Brexitu bez dohody na farmárov, spracovateľov potravín a obchodníkov s agrárnymi komoditami nielen v Európskej únii, ale aj samotnej Veľkej Británii.
Turčianske Teplice, 13. december 2018 - Potravinárska komora Slovenska (PKS) na valnom zhromaždení v Turčianskych Tepliciach vyhlásila výsledky historicky prvého ročníka súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Do súťaže bolo celkovo prihlásených 35 výrobkov. O výhercoch tejto zaujímavej ceny rozhodla odborná komisia. Predstavenstvo PKS zároveň udelilo ocenenie osobnosť potravinárstva Mariánovi Honzovi za celoživotný prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike.
Turčianske Teplice, 13. december 2018 – Potravinári majú za sebou turbulentný rok. Skonštatovali to delegáti na valnom zhromaždení Potravinárskej komory Slovenska, ktoré sa konalo tradične v Turčianskych Tepliciach. Po tom, čo sa začiatkom roka dostalo odvetvie pôdohospodárstva na titulné stránky médií a so zástupcami poľnohospodárov a potravinárov sa stretli všetci najvyšší štátni predstavitelia, museli potravinári čeliť zvyšujúcim sa nákladom súvisiacim s nárastom cien energii, vstupných surovín, ale aj mzdových nákladov. Rok 2018 bol bohatý aj na legislatívu priamo zasahujúcu potravinársky priemysel. Prioritou roku 2019 bude pre komoru schválenie úverového programu na podporu investícií do nových technológií.
Bratislava 7. novembra 2018 - Dátum minimálnej trvanlivosti a Spotrebujte do. Ako sa v tom vyznať? Aby sme zabránili plytvaniu potravinami a ušetrili peniaze, je potrebné správne pochopiť rozdiel medzi týmito dvoma výrazmi. Podľa vyjadrenia Európskej komisie sa odhaduje, že obyvatelia Únie ročne vyhodia takmer 89 miliónov ton potravín, ktoré nespotrebujú. Na jedného obyvateľa tak pripadá asi 179 kilogramov vyhodených potravín, pričom dve tretiny z toho sú stále požívateľné. Zodpovednosť za riešenie tohto problému má každý z nás. S dátumami minimálnej trvanlivosti a spotreby sa stretávame každý deň, no nie každý rozumie, čo presne predstavujú. Niektorí ľudia si myslia, že ide o to isté, čo však nie je pravda.
Bratislava 25.9.2018 Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, združujúca najväčšie a najreprezentatívnejšie samosprávy poľnohospodárov a potravinárov, očakáva, že verejne deklarované sľuby ohľadom navýšenia štátnej pomoci na rok 2019 pre sektor poľnohospodárstva a potravinárstva, budú naplnené.
V Bratislave 20. 9. 2018 Národná rada Slovenskej republiky schválila kontroverznú novelu tzv. páleničiarskeho zákona - návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petra Antala, Tibora Bastrnáka, Bélu Bugára, Eleméra Jakaba a Petra Kresáka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 467/2002 Z. z. o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 530/2011 Z. z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov v znení neskorších predpisov. Jej schválenie je pre potravinárov veľkým sklamaním.
Bratislava 17.9.2018 – Predsedníctvo Iniciatívy pre férový obchod jednohlasne zvolilo doc. Ing. Štefana Žáka, PhD., dekana Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave, za svojho predsedu. Svojím rozhodnutím prijať predsedníctvo Iniciatívy docent Žák potvrdil, že férové vzťahy v obchodnom svete sú kľúčom pre úspech všetkých strán – dodávateľov, obchodníkov a nakoniec aj samotných zákazníkov.
Bratislava 22. august 2018: Stavovské organizácie, zastupujúce výrobcov, predajcov alkoholu a pestovateľské pálenice, prijali s rozčarovaním informáciu, že Vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí dňa 22. augusta schválila poslanecký návrh zákona o povolení súkromného pálenia destilátu a to aj napriek tomu, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v rámci medzirezortného pripomienkového konania navrhovalo poslanecký návrh neschváliť. Stavovské organizácie vyzývajú predstaviteľov štátu, vrátane poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby namiesto opatrenia, ktoré ohrozuje bezpečnosť a zdravie obyvateľov a znamenal by zánik liehovarníckeho odvetvia, prijali systémové opatrenia na podporu potravinárskej produkcie na Slovensku.
Bratislava 21. júna 2018: Potravinárska komora Slovenska už od roku 2011 uskutočňuje prostredníctvom agentúry GfK prieskum podielu vystavenia slovenských potravín na pultoch obchodov. Podiel slovenských potravín klesol od roku 2011, kedy dosahoval 50%, na úroveň 37,2% v roku 2017, pričom v roku 2018 predstavuje 37,7%. Napriek nepatrnému nárastu oproti minulému roku sa však netreba predčasne tešiť, pretože naďalej ide o veľmi nízke číslo v porovnaní s inými krajinami. Cieľom slovenských potravinárov je dosiahnuť podiel slovenských výrobkov aspoň na úrovni roku 2011.
Bratislava 6. júna 2018: Deväť stavovských organizácií zastupujúcich výrobcov a predajcov alkoholu je proti legalizácií súkromného pálenia alkoholu na Slovensku. Legalizácia súkromného pálenia, ktorá je postavená mimo zákon už niekoľko storočí, bude mať negatívny dopad na verejné financie, môže vážne ohroziť verejné zdravie a životné prostredie a pre liehovarnícky priemysel a pestovateľské pálenice na Slovensku bude mať likvidačné dôsledky. Stavovské organizácie preto vyzývajú poslancov, aby predmetný návrh stiahli. O podporu žiadajú aj najvyšších štátnych predstaviteľov.
Bratislava, 6. júna 2018: Legislatívny návrh k budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020 je pre Radu poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv /RPPS/ veľkým sklamaním, pretože ešte viacej prehĺbi rozdiely medzi jednotlivými členskými krajinami.
Bratislava 4. mája 2018 - Počet detí, ktoré neraňajkujú, sa stále zvyšuje. Desiate si deti do školy stále nosia z domu, ale spoločné rodinné večere už nie sú v móde. Voľné chvíle cez víkendy a prázdniny trávia deti najčastejšie so svojimi rovesníkmi, počas týždňa sa vo voľných chvíľach venujú najmä športovým aktivitám. Aj toto prezradili tohtoroční piataci v unikátnom celoslovenskom prieskume stravovacích a pohybových návykov, ktorý bol súčasťou kurzu zdravého životného štýlu Hravo ži zdravo, organizovaného Potravinárskou komorou Slovenska.
Bratislava 18. apríla 2018 – Potravinárska komora Slovenska (PKS) predstavila na riadnom valnom zhromaždení svoju víziu do roku 2030: Chceme byť moderné, konkurencieschopné odvetvie prinášajúce zdravé a inovatívne výrobky, so zníženým dopadom na životné prostredie. K naplneniu tejto vízie je potrebné na Slovensku zvýšiť potravinársku produkciu, aktívne zavádzať inovácie a výsledky výskumu do praxe a neustále zlepšovať podnikateľské prostredie. Potravinári si zároveň opätovne zvolili za prezidenta PKS Daniela Poturnaya.
Bratislava, 12. apríla 2018 – Od roku 2012 došlo k výraznému zníženiu podielu detí, ktoré pijú sladené nápoje. Vo vyváženom jedálničku chýbajú deťom strukoviny, klesá aj spotreba mlieka a mliečnych výrobkov. Aj toto prezradili tohtoroční piataci v unikátnom celoslovenskom prieskume stravovacích a pohybových návykov, ktorý bol súčasťou kurzu zdravého životného štýlu Hravo ži zdravo, organizovaného Potravinárskou komorou Slovenska.
Bratislava, 29.3.2018: Potravinárska komora Slovenska (PKS) žiada vládu Slovenskej republiky, aby dôležité reformy prijímala na základe predchádzajúcej širokej odbornej diskusie.
Bratislava, 27. marec 2018 – Internetový vzdelávací kurz Hravo ži zdravo, ktorý organizuje Potravinárska komora Slovenska, za 7 rokov svojho trvania naučil žiť zdravo už 38 000 žiakov 5. ročníkov ZŠ po celom Slovensku. Počas siedmych ročníkov sa do neho zapojilo už viac ako 2000 tried. Dvanástich najlepších žiakov kurzu čaká aj tento rok spoločný tréning s víťazom olympijských hier 2016 v Rio de Janeiro Matejom Tóthom.
Bratislava, 12.3.2018: Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv sa dištancuje od agrošpekulantov, ktorých agropodnikateľská činnosť v poľnohospodárstve sa spája s neoprávneným čerpaním podpôr. Nesúhlasíme s takýmto špekulatívnym podnikaním na pôde, odmietame a ostro sa ohradzujeme, aby sa do jedného vreca s podvodníkmi dostali aj všetci poctiví a slušní poľnohospodári v tejto krajine.
Bratislava, 19.2.2018: Potravinárska komora Slovenska (PKS) víta zámer vlády Slovenskej republiky znížiť sadzbu DPH na sunar, detské plienky, či detskú výživu v rámci tzv. druhého sociálneho balíka. Podľa názoru PKS si však obyvatelia Slovenska zaslúžia, aby sa konečne znížila DPH na všetky potraviny.
Bratislava, 9. februára 2018 – Potravinárska komora Slovenska a Slovenská aliancia moderného obchodu oficiálne podpísali vznik Iniciatívy pre férový obchod aj na Slovensku. Pripojením sa k európskej Supply Chain Initiative sa zaviazali k presadzovaniu zásad správnej obchodnej praxe a transparentnému a korektnému riešeniu všetkých prípadných sporov, ktoré môžu vzniknúť v každom obchodnom vzťahu. K dnešnému dňu, 9.2.2018, pristúpilo k zásadám a pravidlám férového obchodu 8 členov PKS - spoločnosti Cloetta, Coca-Cola, Coca-Cola HBC, Ferrero, Mars, Mondelez, Nestlé, Unilever a 5 členov SAMO – obchodné reťazce BILLA, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco.
Bratislava, 16.1.2018: Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyjadruje zásadnú obavu, že navrhované ustanovenia návrhu Zákonníka práce a návrhu zákona o službách zamestnanosti, ktoré predložili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Ján Podmanický, Martin Glváč a Ľubomír Petrák, výrazne zhoršia konkurencieschopnosť slovenského potravinárskeho priemyslu. Ide predovšetkým o zvýšenie príplatkov za prácu nadčas a prácu počas sviatkov, zavedenie príplatkov za prácu počas soboty a nedele, povinnosť poskytovať všetky príplatky aj za zamestnancom pracujúcim na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (tzv. „dohodárom“), ako aj povinné zverejňovanie platov v pracovných ponukách.
Bratislava, 8. januára 2018 – Novou riaditeľkou Potravinárskej komory Slovenska (PKS) sa od 1.1.2018 stala Jana Venhartová. Na pozícií vystriedala Jarmilu Halgašovú, ktorá pôsobila na pozícii riaditeľky PKS 12 rokov.